Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vybrat osmileté gymnázium (po čem se také pídit)

Má-li vaše nadané dítě zájem studovat na osmiletém gymnáziu a nabízí-li se vám v okolí bydliště hned několik takových škol, stojí před vámi dilema, kterou z nich si vybrat.

Přihlášky můžete letos v prvním kole podat jen dvě (formuláře), nejpozději do 15.3.

Mnohé z nás nejspíš jako první napadne zvolit školu s lepší dopravní obslužností, tu, ke které se dítě snadno dostane bez doprovodu rodičů, aniž by ho cestou cokoliv ohrožovalo. Prozíravě počítáme s tím, že v zimním období může odpolední vyučování končit až za tmy. Většina z nás jistě přihlédne i k volbě kamarádů svého potomka, neboť přítomnost známé osoby v novém prostředí může přechod na novou školu usnadnit. Mezilidské vztahy se ale vyvíjejí, navíc přání bývá občas otcem myšlenky, tudíž upřednostňování právě tohoto kriteria může být ošemetné. Osmileté gymnázium je běh na dlouhou trať.

Ne každý má mezi svými přáteli důvěryhodné zdroje informací ze všech okolních škol, takže kromě šeptandy typu: „Slyšela jsem… a také se povídá….“ je nakonec odkázán na dny otevřených dveří, webové stránky škol a vlastní střízlivý úsudek.

Dny otevřených dveří bývají pojímány různě. Vynalézavosti se meze nekladou a o překvapení nemusí být nouze. Jsou školy, které sázejí spíše na rodiče, jako své potenciální spojence při výchově budoucích dorostenců. Jiné tyto akce pojímají převážně jako zábavné podvečery a ve svých učebnách připravují atraktivní tematické programy, tu a tam připomínající až cirkusová představení. Po dvaceti minutách vám z toho všeho může jít hlava kolem, zvláště když se některý z prezentovaných chemických pokusů vymkne kontrole.

I škála webových stránek škol je pestrá, od poměrně stručných až po neuvěřitelně košaté.  Leccos se můžeme dozvědět i z těch neoficiálních, které na svých oblíbených sítích a portálech vytvářejí sami studenti. Je ovšem třeba brát je se značným nadhledem a snažit se číst očima jejich tvůrců.

Jaké informace v tom množství nepřehlédnout?

Přesné termíny zkoušek, kriteria pro přijetí (ovlivní výsledné pořadí uchazečů) i vzorové přijímací testy (nepoužívá-li škola Scio, svou vlastní sbírku vám jistě ráda prodá) samozřejmě zajímají každého.

Ne všichni mají ale trpělivost pročítat např. výroční zprávy škol. V nich je dobré nepřehlédnout údaje o kvalifikovanosti pedagogických pracovníků (počet a procento). Sice vám skvělé studijní výsledky ratolestí nezaručí, ale alespoň máte jistotu, že vaše dítě bude učit někdo, kdo teoreticky ví, co učit a jak na to. Není špatné se tamtéž informovat, v jakých institucích se učitelé dále vzdělávají, a zda i rodilí mluvčí mají pedagogické vzdělání (a tedy umějí nejen mluvit, ale i vyučovat).

Pokud gymnázium v nedávné době navštívila školní inspekce, pravděpodobně bude na webu k dispozici inspekční zpráva. Závěrem každé kapitoly bývá uvedeno nezávislé hodnocení.

Když už jste na stránkách, vůbec není od věci prostudovat si též školní a klasifikační řád. Co by vaše dítě mělo zvládat v jednotlivých ročnících, se dozvíte ve Školním vzdělávacím programu (ŠVP), oddíl „Učební osnovy“. Jedná se ovšem o čtení na dlouhé zimní večery. V učebních plánech se dozvíte, jaké jsou hodinová dotace pro vyučovací předměty v jednotlivých ročnících (= kolikrát týdně se v rozvrhu opakuje daný předmět), případně jaké volitelné předměty jsou studentům vyšších ročníků nabízeny (může být na webech uváděno zvlášť). K informacím o tom, jak jsou sestaveny rozvrhy tříd a jak často se v hodinách supluje, se bez znalosti hesel pravděpodobně nedostanete (ochrana soukromých dat žáků). Nikdo vám ale nebrání se přeptat na dnech otevřených dveří a prohlédnout si informace na nástěnkách.

Ptejte se také na autoevaluaci (= „Ověřování výsledků vzdělávání“ ve výročních zprávách), kterou školy provádějí pomocí nejrůznějších testů. Výsledky zpravidla umožňují průběžné porovnávání s ostatními školami a ukazují, jakým směrem se schopnosti a dovednosti jednotlivých žáků vyvíjejí. Učitelé vám jistě také rádi prozradí, jak jsou připraveni pomoci těm žákům, kteří z nějakých důvodů nezvládnou probíranou látku (např. delší nemoc).

Důležité je i sociální klima školy, které však během dne otevřených dveří nestihnete poznat. Proto se alespoň ptejte, jak učitelé prevenují sociálně patologické jevy a co dělají pro vytváření dobrých vztahů ve třídách i mezi nimi. Pokud vás budou provázet zdejší žáci, povídejte si s nimi a pozorujte, jak se k sobě vzájemně chovají. Na nástěnkách hledejte zmínky o společných akcích, a to nejen třídních, ale i těch, které jsou nabízeny zájemcům napříč všemi ročníky (výlety, exkurze, akademie, kluby, specializované týmy, charitativní akce, atd…). Na internetu mohou být z důvodu ochrany osobních údajů tyto aktivity skryty v zaheslovaných složkách školy nebo mohou být komunikovány mimo oficiální webové stránky škol. Žáci i učitelé mohou využívat i dostupné sociální sítě (neveřejné akce a uzavřené skupiny) a vzdálené servery (clouds), takže nečekejte, že se o nich dozvíte všechno. Sounáležitost žáků se školou může být ve skutečnosti až nečekaně vysoká, zvláště ve vyšších ročnících.

Některé školy nemají v areálu školní jídelnu a jejich studentům je umožněno stravování ve vzdálenějších objektech. Zjistěte, zda a jak se cena pronájmu promítá do ceny obědů. U státních škol tento problém odpadá. Má-li soukromá škola vlastní jídelnu, může být tato neobvykle malá. Náklady na stravování budou patrně vyšší, stejně jako náklady na učebnice. Státní školy propůjčují primánům, sekundánům, terciánům i kvartánům učebnice zdarma, na soukromých školách je pravděpodobně budete muset všechny kupovat. Vyšší ročníky s nimi zpravidla čile obchodují (prodávají si je vzájemně na školních burzách). Tělocvičny a venkovní cvičiště některých škol nemusejí vyhovovat zažitým představám, specializované učebny nemusejí být dostatečně technicky vybavené (např. mikroskopy).

Čas od času se objevují pokusy o sestavování žebříčků škol podle různých kritérií. Problém je, že žádný z nich nemůže být tak všestranný, aby dokázal nabídnout nějaké univerzální řešení. Nicméně zvážíme-li, že navštěvovat gymnázium bez toho, aby se student následně vzdělával na některé z VŠ, postrádá smysl, bylo by dobré znát, jak jsou absolventi v tomto směru úspěšní. U procenta úspěšnosti přijetí na VŠ (viz výroční zprávy) je třeba zohlednit počet žáků ve třídách (1 nepřijatý v malé třídě vytvoří větší procento nepřijatých než tentýž 1 ve velké třídě), ale také typy vysokých škol, na které se absolventi hlásili (lze se doptat během dne otevřených dveří nebo dohledat ve výročních zprávách). Některé berou bez zkoušek a téměř každého, na jiné se lze dostat jen s obtížemi.

Vůči nám, rodičům, by bylo fér, kdyby MŠMT zveřejnilo úplné žebříčky škol podle výsledků jejich žáků ve státních maturitách, když už je platíme z daní. Pěkná výzdoba školních chodeb a tříd sice oko návštěvníka potěší, ovšem finální výsledky místních oktavánů jsou přece jen směrodatnější. Nakonec kvůli nim děti do škol chodí.

Vybrat tu správnou školu může být pro někoho těžší než se na ni dostat. Přeji všem, kteří právě stojí na startu, aby nakonec byli se svou volbou spokojeni. Jejich potomkům pak hodně štěstí a jasnou mysl při přijímacích zkouškách, ale i po nich. A kdyby to náhodou nevyšlo, není konec světa. Kdo opravdu chce, k cíli se nakonec dostane, i kdyby měl jít oklikou.

 

 

 

 

 

 

Autor: Martina Moudrá | sobota 14.1.2012 17:33 | karma článku: 14,43 | přečteno: 3841x
  • Další články autora

Martina Moudrá

Zámek Bílé Poličany (fotoblog)

Zámek nacházející se nedaleko Dvora Králové není běžně přístupný veřejnosti. Jste-li zvědaví, co se v něm ukrývá, nebo co lze vidět v jeho blízkém okolí, neváhejte otevřít fotogalerie, které jsou součásti tohoto krátkého článku :)

11.3.2021 v 18:42 | Karma: 16,64 | Přečteno: 657x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Trosky 10x jinak

Kdo by neznal typickou siluetu Trosek, zříceniny hradu postaveného na erozí obnaženém čedičovém sopouchu? Všechny fotky lze zvětšit rozkliknutím ;)

1.3.2021 v 17:32 | Karma: 23,43 | Přečteno: 610x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Vodní nádrž Bedřichov (fotoblog)

Všude dobře, doma nejlépe, a to včetně našich hor. Máte-li právě pár minut nazbyt, vydejte se se mnou na krátkou podzimní vycházku k prosluněné vodní nádrži Bedřichov. Všechny obrázky lze zvětšit rozkliknutím.

8.12.2020 v 19:20 | Karma: 30,90 | Přečteno: 893x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Krátké zastavení na zámku Nový Světlov

V době omezeného cestování alespoň na skok v poměrně nedávno zrekonstruovaném zámku u Bojkovic na jihu Moravy.

14.4.2020 v 15:28 | Karma: 29,79 | Přečteno: 960x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Ranní mlha u deváté jamky (fotoblog)

Pošle-li Vás někdo zcela neomaleně do pihele, neváhejte ani minutu a poslechněte ho. V Piheli je totiž krásně. Hlavně po ránu... :))

17.12.2019 v 19:11 | Karma: 29,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 173
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2359x
Nejsem ničím zajímavá, ale okolní svět zajímavý je. Objevuji v něm dávno objevené - stejně tak, jako mnozí přede mnou i po mně.

A protože je svět příliš velký na to, aby ho člověk dokázal poznat úplně celý, k důkladnějšímu průzkumu jsem si vybrala oblast známou jako Dolomity.
Co tam zjistím, to předám dál - třeba se informace budou někomu hodit.
Viz PRŮVODCE ČESKÉHO GAUČOVÉHO POVALEČE PO DOLOMITECH

Jelikož se domnívám, že jedna fotografie prozradí víc než spousta slov, najdete v mých článcích více obrázků než textu. 
Používám Panasonic Lumix GH3, GH1 a GH5 (plus sadu objektivů v rozsahu 7mm - 400 mm)


Nepracuji a ani jsem nikdy nepracovala v oboru cestovní ruch. Nemám ani žádné kontakty na jakoukoliv cestovní agenturu.