Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Passo Valles a říčka Travignolo

Polozapomenutý průsmyk v téměř neobydlených končinách Dolomit, kterým můžete pohodlně projet, míříte-li z Val di Fassa do známého Passo Rolle. Tip zejména pro cyklisty a motoristy.

 (VŠECHNY SNÍMKY V ČLÁNKU SNADNO ZVĚTŠÍTE ROZKLIKNUTÍM)

 

Průsmykem Valles vede poměrně úzká a málo frekventovaná silnice SP-81 nižší kategorie. Začíná na křižovatce s mnohem kvalitnější SS-346 spojující Falcade s Moenou přes Passo di San Pellegrino, odkud poměrně zvolna stoupá údolím Valles (Val di Valles) k nejvyššímu bodu průsmyku.

Kdo má rád ostré zatáčky (vlásenky, vracivky, tornante), moc nadšený nebude, protože na trase najde jen jejich dvě dvojice. Kdo naopak nerad šlape moc do kopce, přivítá relativně pozvolný svah s povděkem.

 

 

Hned na začátku údolí Valles minete dvě obydlené budovy - penzion Dolomiti a rezidenci Panorama. Silnici tu kříží lanovka Molino - Le Buse - Laresei vozící letní návštěvníky z Falcade na horu Col Margherita, resp. pod vedlejší vrchol Monte Pradazzo (letos v létě byla kvůli přestavbě uzavřená). Po dalších čtyřech kilometrech objevíte krátkou odbočku k osamělé rezidenci Sussy, od níž je to k závěru mírného stoupání už jen 2 km.

 

 

Silnice vede po úpatí výše uvedené Col Margherita, kterou zvolna obtáčí. Pod ní se rozkládají jehličnaté lesy a šťavnaté pastviny s jedinou salaší. Protější svahy údolí se rychle mění v hradbu tvořenou různobarevnými skalami, za nimiž vykukují místy až bizarní okrajové vrcholy Pale di San Martino.

 

 

 

Horní partie Passo Valles jsou vlastně jakýmsi geologickým muzeem (plánek v odkazu) pod širým nebem. Eroze zde obnažuje pestré vrstvy hornin jasně vypovídající o neklidné geologické minulosti celého pohoří.

Nejstarší z nich pocházejí z časného permu, tedy období před 298 - 271 miliony let, kdy zde docházelo k četným sopečným erupcím s výlevem velmi viskózní lávy. Částečně roztavený pyroklastický materiál dopadající na zem se spékal, jeho částice se oplošťovaly a ukládaly v proudovitém uspořádání. Vznikla tak mohutná vrstva ignimbritu, zde červeného porfyru, který můžete vidět např. hned u okraje silnice (viz foto níže s Civettou). 

 

 

 

Z období pozdního permu (260 - 251 milionů let zpět) pocházejí vrstvy červeného gardenského (grödenského) pískovce vzniklého erozí prokřemenělého bozenského porfyru a ukládáním tohoto  materiálu zejména v korytech tehdejších vodních toků, byť i občasných.

 

 

 

Když asi před 250 miliony lety krajinu zalilo moře Tethys, v jeho mělkých lagunách vznikla rychlým vypařením mořské vody ložiska sádrovce, pomalým ukládáním pak vrstvy šedého slínovce, vápenitých jílů a bahna. Geologové hovoří o tzv. Bellerofonské formaci, která prý bývá bohatá na zkameněliny.  

Mladší, tzv.Werfenské vrstvy jsou tvořeny šedočervenými prachovci a pískovci, jakož i jílovitými břidlicemi a dolomitem vzniklým z někdejších korálových útesů. V nich naopak fosilie obvykle nenajdete. Horniny Werfenské formace tvoří např. horní obnaženou část vrcholu Cima Valles. Jeho níže položené travnaté, ale místy erodované partie obsahují nerosty Bellerofonské formace. 

 

 

 

Masivy složené z tohoto tzv. werfenského dolomitu se vyznačují značnou variabilitou tvarů, jejich štíty jsou velmi rozeklané, štíhlé věže působí až démonicky. Patří k nim Pale di San Martino, Scilliar, Latemar, Catinaccio, Odle/Geiser, Civetta a Marmolada s hřebenem Costabella.

Ale vraťme se k popisu cesty po "strada provinciale n.81".

 

 

Tam, kde se silnice láme, aby se zakrátko ponořila do hlubokých lesů, najdete horskou chatu Capanna Passo Valles, malou dřevěnou kapličku a dvě celkem ucházející parkoviště. Výhled z prvního nemá chybu.

Zdarma zde parkují nejen návštěvníci boudy, ale také turisté podnikající výlety do okolí - jak na jih mezi štíty Pale di San Martino, tak na sever po zaoblených hřebenech navazujících na Col Margherita.

 

 

 

 

 

 

O kilometr dál stojí vedle silnice další bouda, tedy salaš - Malga Vallazza, nesoucí jméno nedalekého vrcholu Vallazza a stejnojmenného potoka, který se o 3 km níže vlévá do říčky Travignolo (čte se Traviňolo). Přímo u soutoku je vybudované rozsáhlé placené parkoviště (asi 3,-€ za den), působící v hustých a opuštěných lesích jako oáza. Abych pravdu řekla, byli jsme překvapeni, kolik lidí ho využívá.

 

 

Až později jsme zjistili, že údolí Venegia, v jehož ústí se parkoviště nachází, se mezi Italy těší velké oblibě (viz dvě z přiložených map). Pravděpodobně právě kvůli řece Travignolo, poměrně pozvolné cestě a až pohádkově působící kulise rozeklaných štítů Pale di San Martino, vypínajících se nad vrcholky huňatých jehličnanů. Bohužel jsme už ale neměli čas ověřit na místě, zda pověsti a fotky dosažitelné na netu nelžou.  Každopádně zázemí v okolí najdete, a to na salaších Malga Venegia, Malga Venegiota, Malga Juribello, Capanna Cervino a Baita Segantini (více v odkazech). 

 

 

 

 

 

 

 

Hluboké lesy kolem Travignolo jsou plné hub, které se tady ovšem nesmějí sbírat. V bahně u vody jsme našli také stopy po jelenech, jichž prý tu žije velké stádo.

V tůňkách pod místními vodopádky se dá cachtat, ovšem tyrkysově modrá voda je pochopitelně ledová.

 

 

 

 

 

 

Úzká a mírně klikatá silnice SP-81 pokračuje od parkoviště dál hlubokým lesem podél řeky. Následující tři kilometry jsou díky natěšeným návštěvníkům údolí Venegia poněkud více frekventované, takže obezřetnost je na místě. Křižovatkou s SS-50 spojující Predazzo se San Martino di Castrozza tato okreska končí.

Kdo se sem zatoulá, rozhodně neudělá chybu, odbočí-li po SS-50 vlevo a bude pokračovat do Passo Rolle (7 km). Už samotný průjezd tímto průsmykem představuje nevšední zážitek. O něm však až někdy příště.

 

Co také najdete v okolí:

Pošmourno nad Passo Rolle

Pale di San Martino

Výhledy z Col Margherita

Jezero San Pellegrino

Výhledy od Bergvagabundenhütte

 

Autor: Martina Moudrá | pondělí 30.11.2015 9:50 | karma článku: 31,28 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Martina Moudrá

Zámek Bílé Poličany (fotoblog)

Zámek nacházející se nedaleko Dvora Králové není běžně přístupný veřejnosti. Jste-li zvědaví, co se v něm ukrývá, nebo co lze vidět v jeho blízkém okolí, neváhejte otevřít fotogalerie, které jsou součásti tohoto krátkého článku :)

11.3.2021 v 18:42 | Karma: 16,64 | Přečteno: 656x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Trosky 10x jinak

Kdo by neznal typickou siluetu Trosek, zříceniny hradu postaveného na erozí obnaženém čedičovém sopouchu? Všechny fotky lze zvětšit rozkliknutím ;)

1.3.2021 v 17:32 | Karma: 23,43 | Přečteno: 610x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Vodní nádrž Bedřichov (fotoblog)

Všude dobře, doma nejlépe, a to včetně našich hor. Máte-li právě pár minut nazbyt, vydejte se se mnou na krátkou podzimní vycházku k prosluněné vodní nádrži Bedřichov. Všechny obrázky lze zvětšit rozkliknutím.

8.12.2020 v 19:20 | Karma: 30,90 | Přečteno: 893x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Krátké zastavení na zámku Nový Světlov

V době omezeného cestování alespoň na skok v poměrně nedávno zrekonstruovaném zámku u Bojkovic na jihu Moravy.

14.4.2020 v 15:28 | Karma: 29,79 | Přečteno: 960x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Ranní mlha u deváté jamky (fotoblog)

Pošle-li Vás někdo zcela neomaleně do pihele, neváhejte ani minutu a poslechněte ho. V Piheli je totiž krásně. Hlavně po ránu... :))

17.12.2019 v 19:11 | Karma: 29,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  13:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 173
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2359x
Nejsem ničím zajímavá, ale okolní svět zajímavý je. Objevuji v něm dávno objevené - stejně tak, jako mnozí přede mnou i po mně.

A protože je svět příliš velký na to, aby ho člověk dokázal poznat úplně celý, k důkladnějšímu průzkumu jsem si vybrala oblast známou jako Dolomity.
Co tam zjistím, to předám dál - třeba se informace budou někomu hodit.
Viz PRŮVODCE ČESKÉHO GAUČOVÉHO POVALEČE PO DOLOMITECH

Jelikož se domnívám, že jedna fotografie prozradí víc než spousta slov, najdete v mých článcích více obrázků než textu. 
Používám Panasonic Lumix GH3, GH1 a GH5 (plus sadu objektivů v rozsahu 7mm - 400 mm)


Nepracuji a ani jsem nikdy nepracovala v oboru cestovní ruch. Nemám ani žádné kontakty na jakoukoliv cestovní agenturu.