Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Padola a okolí (památky, jezírka a vodopády)

Co také můžete vidět, vydáte-li se do méně turisticky známé oblasti Comelico Superiore na okraji italských Dolomit. Fototipy, mapy a informace pro každého cestovatele..
Padola

Ačkoliv se půvabné městečko Padola nachází pouhých 13 km vzdušnou čarou od proslulých Tre Cime di Lavaredo, tedy blíže než známá Cortina d'Ampezzo, žádnému velkému náporu turistů v létě nečelí. Po klikatých alpských silnicích je to k Drei Zinnen totiž nakonec přece jenom dál. Např. cesta k Lago di Misurina přes Auronzo di Cadore trvá asi 45 minut, kdežto z Cortiny jen 20 - 30 minut, podle toho, kterou ze dvou možných tras si zvolíte. Pokud do Padoly ale přece jen od někud z okolí zavítáte, určitě nebudete litovat. Nejblíž je to z Passo Monte Croce v Dolomiti di Sesto (viz webkamera Kreuzbergpass: https://webtv.feratel.com/webtv/?design=v3&cam=6204&c1=0), kudy probíhá dělící linie mezi italskými regiony Trentino-Alto Adige a Veneto (Benátsko), resp. provinciemi Bolzano a Belluno. 

Věž kostela sv.Lukáše Evangelisty v Padole stojí zvlášť, tedy mimo budovu svatostánku

Padola je dobře dosažitelná hlavně ze Sexten/Sesto (18 km), Toblachu/Dobbiaco  (30 km), Auronza di Cadore (22 km; zkratkou 14 km) nebo již zmíněné Misuriny (39 km). Cesta z Padoly do oblíbeného střediska Cortina d'Ampezzo měří 50 km a trvá minimálně hodinu. Stav silnic je obecně velmi dobrý až vynikající.

Silnice SP-532 mezi Kreuzbergpassem a Padolou; foceno za jízdy

Pěší turisté jistě ocení široko daleko jedinou sedačkovou lanovku s letním provozem "Col d'la Tenda", která jim výrazně usnadní cestu do hor, případně zatraktivní návštěvu cílů ležících v sousedících údolích. Ceny jsou zde příznivější než jinde, návštěvnost minimální, nadšenci pro terénní cyklistiku tu najdou také cyklopark "Dolomiti Bike Park". Ovšem doporučuji vždy předem ověřit, zda kvůli příliš malému zájmu turistů nedošlo k přerušení či omezení provozu, což už se v minulosti stalo. Aktuální informace o letním provozu nejsou v zimní sezóně k dispozici, proto je momentálně nemohu zjistit sama (např. infocentrum Padola nebo Google: seggiovia-Padola-estate-prezzi-orari).

Snímek informační tabule u lanovky v Padole - znázorněny stezky i cyklopark začínající u horní stanice lanovky

Od horní stanice lanovky na Col d'la Tenda lze pokračovat třeba k Rif.A Berti (stezky č.153 a 152 - mapa v odkazu), což je asi 6,5 km skalnatým horským terénem (pozor, bivak Piovan je patrně stále mimo provoz, takže s tímto úkrytem pro případ nouze nelze počátat - viz stránky CAI zde v odkazu; informují o každé změně). Podstatně méně náročné je sejít jižním úbočím hory k usedlosti Aiarnola (Casera Aiarnola) a dál do Padoly nebo ke stejnojmennému jezírku, Lago Aiarnola, což je přírodní nádrž ledovcového původu obklopená jehličnatým lesem (mapa v odkazu). Žije v něm menší množství sivenů a pstruhů, kromě nich pak střevle potoční, mloci skvrnití, čolci horští a obecní, žáby kuňky, skokaní a ropuchy.

Col d'la Tende ze silnice SS-52, foceno za jízdy

Výhledy z Col d'la Tenda 

Kdo by rád viděl nějaké jezírko, ale nechce se mu nikam plahočit pěšky, může se zastavit u Lago Sant'Anna, které leží kousek od silnice SP-532, vedoucí z Padoly do průsmyku Sant'Antonio. Krátkou odbočku k němu nelze přehlédnout, kousek před ní se v hustém lese přímo v zatáčce u silnice zcela nečekaně zjeví osamocený kostelík Svaté Anny, pocházející z konce 17.století. Lago Sant'Anna je plné ryb, zejména sivenů, pstruhů, kaprů, línů, jelců a perlínů. Chránění jsou zde raci říční a raritní raci bledonozí. Přestože je jezírko obklopeno mokřadem, je možné ho pohodlně obejít, převážně po uzounkém dřevěném chodníčku, z něhož je pěkný výhled na restauraci St.Anna al Lago, nad níž vykukují špičky vzdálených hor. Parkovat lze přímo u ní.

Chiesetta di Sant'Anna, Padola, Comelico Superiore
Poloha jezírek a kaple Sv.Anny u silnice
Restaurace u Lago di Sant'Anna
Chodníček okolo Lago di Sant'Anna

Nedaleké jezírko Cestella (Laghetto di Cestella), na jehož břehu stojí nová chata Chalet delle Fate (fate=rusalky, víly), je zajímavé především incidentem, k němuž došlo na jaře r.1970. Při pokusu o umělé prohloubení této nádrže, která do té doby připomínala spíše jen mokřad, se podařilo prorazit nepropustnou část podloží. Následkem toho prý během několika minut veškerá voda z jezírka zmizela, s ní se ovšem zhroutila také jeho jižní hráz i s boudou, takže na místě zbyl jen hluboký rozbahněný kráter. V širokém okolí se nachází několik závrtů typických pro krasovou oblast, bohužel zcela zarostlých. K Laghetto di Castella vede silnička SP-6 z průsmyku Sant'Antonio. 

Co rostlo na břehu jezírka
Ejhle, ryba! :)
Rákosí na břehu jezírka

Při návratu do Padoly po SP-532 nelze přehlédnout malou kapličku, stojící poblíž cedule hlásající začátek obce. V katolické Itálii jistě nepřekvapí, jak pečlivě jsou udržovány i ty nejmenší církevní památky.

Kdesi v lese nad silnicí je prý k vidění asi 3 m dlouhý záhadný monolit, jehož účel ani původ se dosud nepodařilo objasnit (poloha: https://goo.gl/maps/jksHu2YwSAG2).

Kaplička přímo u silnice SS-532, kousek od cedule vyznačující začátek obce Padola
Kostelík Panny marie Milostné v Padole stojí přímo na křižovatce u mostu přes říčku Padola

K historicky významným památkám Padoly patří velký kostel na náměstí, Chiesa di S.Luca Evangelista, obnovený v letech 1862-69, po rozsáhlém požáru z r.1845, a menší kostelík z r.1859, Chiesa Madonna delle Grazie, stojící u mostu nedaleko křižovatky silnic SS-52 a SP-532. Přímo od něj lze odbočit k malým termálním lázním, které jsem už zmínila v předchozím článku "Dolomity - k boudě A.Berti al Popera - Comelico Superiore".

Comelico Superiore, v popředí Padola a Dosoledo

Jen pár minut od mostu i centra města, poblíž ulice Via la Stua, se nachází technická památka, dnes nefunkční, ale zrestaurovaná přehradní hráz La Stua. Postavena byla někdy před rokem 1521, a to za účelem přepravy dřeva do Benátek. Kromě jiného se zde těží velmi kvalitní rezonanční jedle.

Koho zajímá více z historie Val Comelico, informace nalezne zejména ZDE 

Výhled na Passo Monte Croce/Kreuzbergpass z Col d'la Tenda; zelený kopec uprostřed je Cima dei Colesei, v lese v pravo se nachází vodopád na řece Padola, Pissandola

Vřele doporučuji zastavit na malém odpočívadle u silnice mezi Padolou a Passo Monte Croce, 8 km od nájezdu z SP-532 na SS-52 u Padoly a něco kolem 2 km před Passo Monte Croce/ Kreuzbergpass. Přímo z mostu přes říčku (=torrente) Padola jsou vidět velmi pěkné místní vodopády Pissandolo. Nově vybudovaný krátký chodníček vede téměř až k vodě, která sem stéká z mokřadů nacházejících se na svazích Karnských Alp.

Přesná poloha vodopádů ZDE (v turistické mapě nejsou vyznačeny).

Cascata del Pissandolo, vodopády na řece Padola (Torrente Padola) u silnice SS-52 mezi Passo Monte Croce a Padolou

Ideální turistická mapa: Tabacco 017 - "Dolomiti di Auronzo e del Comelico"

Panoramatické mapy zde: http://www.valcomelicodolomiti.it/val-comelico/carte-panoramiche-della-val-comelico.html

Výhled z Col d'la Tenda

Tipy ny výlety v okolí Kreuzbergpassu a Padoly:

Boudy nad Passo Monte Croce (les, mokřad, pastviny, výhledy na Dolomity, pevnost Opera 7)

K boudě A.Berti (skály, vodopády, výhled na Karnské Alpy, odbočka k pevnosti Opera10 a další)

Pevnosti 10, 11 a 8 - Kreuzbergpass (rozsáhá pevnost z 30.let min.stol. a doplňujícíc řopíky)

Po hraniční čáře (hřebeny Karnských Alp, výhledy na Dolomity)

Tipy pro celé Dolomity: Průvodce gaučového povaleče

Autor: Martina Moudrá | pondělí 25.2.2019 18:28 | karma článku: 34,82 | přečteno: 2090x
  • Další články autora

Martina Moudrá

Zámek Bílé Poličany (fotoblog)

Zámek nacházející se nedaleko Dvora Králové není běžně přístupný veřejnosti. Jste-li zvědaví, co se v něm ukrývá, nebo co lze vidět v jeho blízkém okolí, neváhejte otevřít fotogalerie, které jsou součásti tohoto krátkého článku :)

11.3.2021 v 18:42 | Karma: 16,64 | Přečteno: 657x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Trosky 10x jinak

Kdo by neznal typickou siluetu Trosek, zříceniny hradu postaveného na erozí obnaženém čedičovém sopouchu? Všechny fotky lze zvětšit rozkliknutím ;)

1.3.2021 v 17:32 | Karma: 23,43 | Přečteno: 610x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Vodní nádrž Bedřichov (fotoblog)

Všude dobře, doma nejlépe, a to včetně našich hor. Máte-li právě pár minut nazbyt, vydejte se se mnou na krátkou podzimní vycházku k prosluněné vodní nádrži Bedřichov. Všechny obrázky lze zvětšit rozkliknutím.

8.12.2020 v 19:20 | Karma: 30,90 | Přečteno: 894x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Krátké zastavení na zámku Nový Světlov

V době omezeného cestování alespoň na skok v poměrně nedávno zrekonstruovaném zámku u Bojkovic na jihu Moravy.

14.4.2020 v 15:28 | Karma: 29,79 | Přečteno: 960x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Ranní mlha u deváté jamky (fotoblog)

Pošle-li Vás někdo zcela neomaleně do pihele, neváhejte ani minutu a poslechněte ho. V Piheli je totiž krásně. Hlavně po ránu... :))

17.12.2019 v 19:11 | Karma: 29,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 173
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2359x
Nejsem ničím zajímavá, ale okolní svět zajímavý je. Objevuji v něm dávno objevené - stejně tak, jako mnozí přede mnou i po mně.

A protože je svět příliš velký na to, aby ho člověk dokázal poznat úplně celý, k důkladnějšímu průzkumu jsem si vybrala oblast známou jako Dolomity.
Co tam zjistím, to předám dál - třeba se informace budou někomu hodit.
Viz PRŮVODCE ČESKÉHO GAUČOVÉHO POVALEČE PO DOLOMITECH

Jelikož se domnívám, že jedna fotografie prozradí víc než spousta slov, najdete v mých článcích více obrázků než textu. 
Používám Panasonic Lumix GH3, GH1 a GH5 (plus sadu objektivů v rozsahu 7mm - 400 mm)


Nepracuji a ani jsem nikdy nepracovala v oboru cestovní ruch. Nemám ani žádné kontakty na jakoukoliv cestovní agenturu.