Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boudy nad Passo Monte Croce (Dolomity)

Pro pěší i cyklisty: mapy, fotky a popis cesty hustým lesem i mokřadem a pastvinou v průsmyku Monte Croce, rozkládajícím se v těsné blízkosti rakousko-italské hranice, mezi masivy Karnische Alpen a Dolomiti di Sesto. 

Všechny obrázky lze zvětšit rozkliknutím, odkazy v textu dovedou k dalším informacím ;) 

Karnské Alpy nad boudou Coltrondo, na okraji suti uprostřed snímku je zachycena část pevnosti Opera 7 u cesty č.159 do Passo Silvella

Přestože asi 15 km dlouhá trasa (včetně odbočky k pevnosti Opera 7) vede převážně vzrostlým lesem, kupodivu vůbec není k zahození, a to jak pro pěší, tak pro vyznavače horské cykloturistiky. Cesty, tedy vyjma značených zkratek, jsou zde široké a na kole celkem dobře sjízdné, k boudám Coltrondo a Rinfreddo lze dojet dokonce autem, a to odbočkou z ostré zatáčky silnice SS-52 nacházejícíc se asi 6,5 km pod Passo Monte Crocce, směrem do Padoly (na ostatní vozovky v průsmyku je vjezd zakázán). Pokud se tam chystáte, doporučuji předem prozkoumat prostřednictvím Street View Google (viz odkaz výše). Silnička je to velmi úzká a klikatá, v úseku mezi Malga Coltrondo a Rifugio Rinfreddo nápadně připomíná tankodrom (tedy pokud ji neopravili). Není vůbec divu, že maximální rychlost zde omezili na 30 km/hod.

Napajedlo u Rif.Rinfreddo a výhled na Dolomity
Situační foto Kreuzbergpass/Passo Monte Croce, záběr od řopíku Opera 11 pod Croda Sora i Colesei směrem na Karnské Alpy a Malga Nemes

Parkoviště přímo u hotelu Kreuzberg (1636 m n.m.) v nejvýše položené části stejnojmenného průsmyku je placené (níže položené parkovací zálivy jsou zdarma). K dispozici je i autobusová linka č.446 z Toblachu, která obvykle jezdí v intervalu 30 minut a v Passo Monte Croce končí.

Parkoviště u hoteli Kreuzbergpass, Passo Monte Croce, 1636 m n.m.

Osamoceně stojící čtyřhvězdičkový hotel Kreuzberg vznikl po roce 1956 přestavbou původního penzionu, který tehdy získali manželé Michael (Much) Happacher a Giovanna (Hansi) Innerkofler, vnučka Seppa Innerkoflera, oba zkušení horští vůdci, vynikající lyžaři a horolezci. Hlavní budova začátkem února 1964 totálně vyhořela, nicméně záhy byla úspěšně obnovena a postupně byly dostavěny ještě další dvě. Pro jistotu byla v jejich těsné blízkosti zřízena i poměrně velká požární nádrž. V zimě 2011 zde krátce pobýval a lyžoval tehdejší český prezident Václav Klaus (viz odkaz).

Kaple sv.Michaela, Passo Monte Croce

Na opačné straně silnice nedaleko hotelu stojí malá kaplička Cappella di San Michele al Passo di Monte Croce Comelico zasvěcená sv. Michaelovi a Bernardovi, patronovi horolezců a lyžařů. V roce 1993 ji nechal postavit MIchael Happacher jako dík za své uzdravení po dvou velmi vážných nehodách, které ho potkaly během horolezeckých výstupů. Výzdoba interiéru je dílem rakouského malíře Herberta Begera. 

Turistická mapa Passo Monte Croce s vyznačenou trasou - čitelné po rozkliknutí a použití nástroje "lupa"

Značená cesta č.131 stoupá z průsmyku vhůru k chráněnému území Biotopo Monte Covolo - Nemes, přičemž lze využít i nečíslovanou lesní zkratku začínající poblíž kaple (viz mapa výše), hned u cedule upozorňující na hranici tohoto biotopu. Předmětem ochrany je zde převážně mokřad a fauna a flora s ním související. Rostou tu suchopýry, andromedy, vlochyně bahenní, rosnatky okrouhlolisté, vstavače a jiné bahenní rostliny, při troše štěstí můžete mimo jiné potkat užovku obojkovou, šídlo královské, hnědáska chrastavcového, datlíka tříprstého, jeřábka lesního, bekasinu otavní a další živočichy. Přes nejatraktivnější části mokřadu vedou dřevěné povalové chodníčky, z nichž je velmi malebný výhled na Dolomity. Tam, kde hatě navazují na pevnou lesní vozovou cestu, chráněné území mající plochu 278 ha končí.

Dál je třeba pokračovat vpravo, tentokrát po č.156 (a 13). Asi po 300 m značka č.156 kamenitou vozovku opuští, opět odbočuje vpravo, načež kříží potok a stoupá k usedlosti Nemes (italskyMalga Nemes; německy Alpe Nemes Hütte), kde je možné se najíst i napít. Bezprostřední okolí této dobře situované boudy je půvabné, výhled na Dolomity vysloveně luxusní, celkový dojem kazí nepěkná obří stáj, ovšem pro chov dobytka v drsných podmínkách nezbytná.

Mokřad Biotopo Monte Covolo, výhled na Dolomity a povalový chodníček s infocedulí

Mezi Biotopo Monte Covolo a Alpe Nemes Hütte

Panoramatický výhked od Alpe Nems Hütte za deště

Něco přes 2 km od Malga Nemes/Alpe Nemes Hütte, stále po značce č.156, stojí další hospodářství, Malga Coltrondo neboli Casera Coltrondo, německy Coltrondo Alm či Almbauernhof Coltrondo (1879 m n.m.), kde je také možné posedět a zakoupit občerstvení. Jedná se o klasické hospodářské stavení, opět orientované na chov krav, které se volně pohybují po širokém okolí. Zvířata mají celkem slušný akční rádius, takže je klidně potkáte i ve vzdálených partiích lesa, a to jednotlivě nebo po menších skupinkách. Když je v podvečer místní shánějí do stájí, můžete potkat docela utěšené stádečko. 

Asi 1,3 km nad Malga Coltrondo, v nadmořské výšce 2058 m, se nachází jedna z mnoha pevností obranné linie Vallo Alpino, Opera 7. Dá se k ní dojít po značce č.159 směrem k Passo Silvella pod Kniebergem. Ze zvolna stoupající pěšiny je velmi působivý výhled na rozeklané štíty Dolomit, okolní řídce porostlé travnaté svahy Karnských Alp mají také své kouzlo. Poblíž křižovatky stezek 156 a 159 těsně nad Malga Coltrondo jsme zaznamenali malé, bezejmenné jezírko.

Okolí Malga Coltrondo, Rif.Rinfreddo a Alpe Nemes Hütte

Ke statku Coltrondo lze dojet autem, a to asi 7 km dlouhou úzkou silničkou odbočující sem z SS-52 mezi Kreuzbergpassem a Padolou (viz úvod článku). Tatáž vozovka pak pokračuje dál k další usedlosti, Rifugio Rinfreddo (asi 850 m), kde už se lze nejen najíst, ale také ubytovat (20 lůžek). Zřejmě díky své dostupnosti, poloze a nabídce služeb je tento objekt hojně navštěvován zejména obyvateli údolních částí Comelico Superiore, a to především o letních víkendech. Horská bouda je nečekaně pohledná, výhled na Dolomity dobrý, i když trochu zaclánějí stromy.

Jídlu v žádné ze salaší nebylo, co vytknout, obsluha přátelská, v Rif.Rinfreddo aktuálně poněkud přetížená (pěkné počasí a víkend). Nejvlídnější personál jsme potkali v Casera Coltrondo, kde jsme ovšem tehdy díky vytrvalému dešti byli úplně sami, podobně jako v Alpe Nemes Hütte.

Jedna z kravek u cesty

Mezi Malga Coltrondo a Passo Monte Croce 

Výhled z cesty č.149 na zasněžené Karnské Alpy - ku podivu na přelomu července a srpna, večer při návratu za mírného deště

Zpět od Rif.Rinfreddo/Malga Rinfreddo/Rinfreddo Alm/Rinfreddo Hütte přes Malga Coltrondo/Casera Coltrondo/Coltrondo Alm do Kreuzbergpassu/Passo Monte Croce je to asi 5.5 km, převážně po značce č.149, která se závěrem napojuje na č.131. Přibližně 1,3 km (zkratkou po značce) nebo 2,2 km (po silnici a lesní cestě) pod salaší Coltrondo je v lese malé a poměrně zarostlé Lago dei Rospi (Ropuší jezírko). Upozorňuje na něj i nejbližší rozcestník.V mapě vyznačený mokřad "Palu della Muga" je travnatá plocha porostlá kosodřevinou (palu = palude = bažina; mugo = kosodřevina).

Značená trasa č.149 vede přes mírně zvlněný hřbet Col della Croce, díky čemuž nabízí pěkný výhled na Karnské Alpy. Z cesty klesající dál do Passo Monte Croce je pak možné se opět kochat štíty Dolomit, zejména Croda Sora i Colesei (v níž se nachází rozsáhlá skalní pevnost Opera 10), Dobrý výhled je nejen na pevnost Opera 10, ale i na řopík Opera 11 u sjezdovky nad hotelem Kreuzbergpass.

Rifugio Rinfreddo - výhled na Dolomity

Pokud se sem vydáte na kole, z Passo Monte Croce jeďte po široké cestě č.131, tedy se vyhněte zkratce vedoucí biotopem od kaple sv.Michaela. Od mokřadu k Alpe Nemes Hütte pokračujte po silnici č.13 (odklání se od značky 156 vlevo). Za Alpe Nemes Hütte se napojte na značku 146, z níž krátce poté, co překročí potůček, odbočuje vpravo nečíslovaná spojka určená cyklistům (v turistické mapě není zakreslená). Je sice místy trochu kostrbatá a asi o kilometr delší než pěšina č.156, ale opravdu vede k Malga Coltrondo. Od Malga Coltrondo je třeba jet kousek po silnici a vyhnout se tím odbočce č.149, která záhy prudce klesá nesjízdnou lesní zkratkou pro pěší, a odbočit o něco níže vpravo, širokou lesní cestou vedoucí k jezírku Rospi (pokud se neztratil, je tam dřevěný ukazatel - a závora). Dál už lze pokračovat po téže trase jako pěší.

Přehled oficiálních cyklostezek v Alta Pusteria ZDE (mapa z propagačního letáčku)

Trasa s vyznačením alternativy sjízdné pro cyklisty s upozorněním na nesjízdné zkratky pro pěší

Zdejší značení může být pro českého turistu, který v této oblasti nikdy nebyl, trošku matoucí, a to hlavně kvůli různojazyčným variantám názvů cílů (všechny jsou uvedeny v textu tohoto článku). Nečekejte značky na každém kroku, jak je tomu u nás, ale ani standardní směrovky, jaké jsou k vidění v jižnějších částech Dolomit. Nicméně naváděcích cedulí je dostatek, i když graficky velmi různých, občas psaných ručně. Na významnějších křižovatkách však najdete i oznámení, zda je cílová salaš aktuálně otevřená (aperto - geöffnet) či nikoliv.  Za špatného počasí zde patrně nepotkáte ani nohu, tedy vyjma poněkud lenivě se pasoucích krav. Bude-li pěkně, počítejte naopak s prvomájovými průvody, zejména mezi Rif.Rinfreddo, Malga Coltrondo, Malga Nemes (a zpět), protože Coltrondo a Rinfreddo se dá parkovat (viz tyto odkazy a MAPA příjezdu).

Na cestu se hodí mapa  Tabacco 017 - Dolomiti di Auronzi e del Comelico

Výhled přes stáj Malga Coltrondo na Comelico Superiore

POZN.: Snímky v galerii k tomuto článku mj. dokládají, že i v polovině léta může v této části hor sněžit a pršet (a to po několik dní). Přechodná sněžná čára v době, kdy jsme tam byli, vedla zhruba ve výšce 1800 m n.m., kvůli špatné viditelnosti jsme se k boudám Coltrondo a Rinfreddo vrátili ještě o týden později. Proto jsou v článku fotky zachycující jak mizerné počasí, tak krásně prosluněnou krajinu.

Další tipy na výlety po okolí: Průvodce gaučového povaleče po Dolomitech

Autor: Martina Moudrá | středa 20.2.2019 19:55 | karma článku: 34,17 | přečteno: 1521x
  • Další články autora

Martina Moudrá

Zámek Bílé Poličany (fotoblog)

Zámek nacházející se nedaleko Dvora Králové není běžně přístupný veřejnosti. Jste-li zvědaví, co se v něm ukrývá, nebo co lze vidět v jeho blízkém okolí, neváhejte otevřít fotogalerie, které jsou součásti tohoto krátkého článku :)

11.3.2021 v 18:42 | Karma: 16,64 | Přečteno: 657x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Trosky 10x jinak

Kdo by neznal typickou siluetu Trosek, zříceniny hradu postaveného na erozí obnaženém čedičovém sopouchu? Všechny fotky lze zvětšit rozkliknutím ;)

1.3.2021 v 17:32 | Karma: 23,43 | Přečteno: 611x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Vodní nádrž Bedřichov (fotoblog)

Všude dobře, doma nejlépe, a to včetně našich hor. Máte-li právě pár minut nazbyt, vydejte se se mnou na krátkou podzimní vycházku k prosluněné vodní nádrži Bedřichov. Všechny obrázky lze zvětšit rozkliknutím.

8.12.2020 v 19:20 | Karma: 30,90 | Přečteno: 894x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Krátké zastavení na zámku Nový Světlov

V době omezeného cestování alespoň na skok v poměrně nedávno zrekonstruovaném zámku u Bojkovic na jihu Moravy.

14.4.2020 v 15:28 | Karma: 29,79 | Přečteno: 960x | Diskuse| Fotoblogy

Martina Moudrá

Ranní mlha u deváté jamky (fotoblog)

Pošle-li Vás někdo zcela neomaleně do pihele, neváhejte ani minutu a poslechněte ho. V Piheli je totiž krásně. Hlavně po ránu... :))

17.12.2019 v 19:11 | Karma: 29,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 173
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2359x
Nejsem ničím zajímavá, ale okolní svět zajímavý je. Objevuji v něm dávno objevené - stejně tak, jako mnozí přede mnou i po mně.

A protože je svět příliš velký na to, aby ho člověk dokázal poznat úplně celý, k důkladnějšímu průzkumu jsem si vybrala oblast známou jako Dolomity.
Co tam zjistím, to předám dál - třeba se informace budou někomu hodit.
Viz PRŮVODCE ČESKÉHO GAUČOVÉHO POVALEČE PO DOLOMITECH

Jelikož se domnívám, že jedna fotografie prozradí víc než spousta slov, najdete v mých článcích více obrázků než textu. 
Používám Panasonic Lumix GH3, GH1 a GH5 (plus sadu objektivů v rozsahu 7mm - 400 mm)


Nepracuji a ani jsem nikdy nepracovala v oboru cestovní ruch. Nemám ani žádné kontakty na jakoukoliv cestovní agenturu.