Alpe Lusia, Dolomity

Pár fotek, mapek a praktických informací, které by se mohly hodit těm, kdo se v létě chystají navštívit Dolomity ve Val di Fassa nebo Val di Fiemme.
Výhled od Le Cune - za Sass da Mezdi vykukuje špička Latemaru
Vrcholky Latemaru - přiblíženo
Gentiana Germanica - Le Cune, Alpe Lusia - kvete v srpnu

Lyžařské středisko Alpe Lusia na rozhraní Val di Fassa a Val di Fiemme zná kdekdo. Související názvy jako např. Alpe Cermis, Cavelese, Pampeago, Latemar, Obereggen, Predazzo, Bellamonte, Passo di San Pellegrino, Tre Valli (= tři údolí) mnohým jistě připomenou, kde Alpe Lusia vlastně hledat - viz MAPA:   

 

Alpe Lusia - vyznačeny lanovky s letním provozem, pěší trasy a cyklostezky (čitelné po rozkliknutí)

Horský hřeben oddělující táhlý průsmyk San Pellegrino od údolí Travignolo, známého zejména díky umělé vodní nádrži Lago di Paneveggio, má zcela jiný charakter než pohoří rozkládající se v okolí. Tedy vyjma řetězce Lagorai navazujícího z jihu. Na rozdíl od masivů, které ho obklopují (např. Latemar, Catinaccio, Marmolada, Pale di San Martino), totiž nevznikl z dolomitu, ale z horniny vulkanického původu (bozenský porfyr).

Vlevo Costabella a Monzoni (=výběžek Marmolady), vpravo hřeben Alep Lusia vulkanického původu oddělující Passo Pellegrino od Val Travignolo

Nemůže se proto pyšnit bizarními věžemi, nicméně celý hřeben je oblý, tudíž pěšky dobře dostupný. Úbočí jsou hustě porostlá lesem, vrcholky však pokrývá jen hrubá suť a tráva, takže dokonalý výhled do okolí je vždy zaručen.

Dokonce tu najdete několik cyklostezek (v mapě výše značeny modře), byť náročných.

Oblé vrcholky - ohled od Le Cune (Alpe Lusia) přes Cima Laste směrem ke Col Margherita

Video na YouTube

K dispozici je několik lanovek s letním provozem (CENÍK a OTEVÍRACÍ DOBA LANOVEK VAL DI FASSA), okolními údolími jezdí autobusy, ovšem nijak často.

Výhled od Le Cune směrem na východ

Mezi Moenou a Falcade, tedy přes Passo di San Pellegrino, zajišťuje spojení společnost Trentino Trasporti ve spolupráci se soukromým dopravcem. Zdejší linka č.123 jede kolem půl osmé ráno z Falcade do Moeny a vrací se až v pět odpoledne z Moeny do Falcade. Vždy staví i u dolních stanic lanovek "Col Margherita" a Alpe Lusia (v ceníku výše uvedena jako "Ronchi-Valbona-Le Cune"). Ukázka jízdního řádu ZDE (rozmístění zastávek v mapě TADY). 

Údolím Travignolo, v němž se nachází známé Lago di Peneveggio, projíždí linka č.122 spojující Predazzo s Bellamonte, která dvakrát denně pokračuje dál do Passo Rolle, San Martino di Castrozza a Feltre. Ukázkový jízdní řád ZDE (rozmístění zastávek v mapě TADY). V létě je možné vhůru k hřebeni mezi oběma údolími vyjet obnovenou lanovkou "Castelir-Le Fassane-La Morea" od Bellamonte.

Stezka 614 k Forcella Pozil
Výřez z předchozího snímku - bizarní skály nad stezkou č. 614

Oblíbeným cílem jsou zde např. jezírka Lusia (Lahgi di Lusia/Laghes de Lujia), vzdálená od horní sanice lanovky Le Cune asi dvě hodiny cesty (4,5 až 5 km - FOTO rozcestníku v odkazu). Dá se od nich totiž bez problémů vrátit zpět k autu, pokud ho zdarma zaparkujete u dolní stanice lanovky Alpe Lusia (Ronchi poblíž Moeny). Okolí jezírek spadá pod ochranu Parco Naturale Peneveggio - Pale San Martino.

Výhled na Val di Fassa a Catinaccio, vlevo Roda di Vael a Cima Sforcella, vpravo Dirupi di Larsec
Catinaccio - Roda di Vael, Cima Sforcella, Mugoni, Zigolade (přiblíženo)
DEtail okolí Cima Sforcella, Catinaccio - maximální přiblížení
Catinaccio - Diruppi di Larsec nad Val di Vaiolet (přiblíženo)

Vrcholky Viezzena (2490), Cima Bocche (2745), Cima Juribrutto (2697) a Col Margherita (2550) spojuje zvlněná hřebenovka, složená ze dvou významných vysokohorských tras, Alta Via del Viezzena (1:30 h) a Alta Via Mariotta (4:30 h), spojených značkou č.633 (3:00 h). Jednotlivé úseky oddělují hluboká sedla, která je nutno překonat: kamenité Val di Juribrutto a Passo di Lusia se stejnojmennou boudou (převýšení pokaždé cca 350m).  

Hřebenovka Le Cune - Col Margherita (zvětšete rozkliknutím)
Výhled na Monzoni

S ohledem na jízdní řád autobusové linky č.123 je asi výhodnější vydat se na ni opačným směrem, tedy auto zanechat pod Col Margherita, vyjet lanovkou na hřeben, a odpoledne se pak vrátit jediným spojem stavícím po páté u dolní stanice lanovky Alpe Lusia v Ronchi. V případě, že se počasí náhle zhorší, lze sestoupit sedlem Forcella di Juribrutto k autobusové zastávce Fango-Alb.Negritella v průsmyku sv.Pellegrina. V Malga Negritella i Baita Alochet vaří dobře, ovšem účtují si pro nás nezanedbatelný couvert, jak je v této oblasti zvykem.

Výhled od Le Cune na Passo Rolle, vlevo pod mraky Pale di San Martino, vpravo řetězec Lagorai
Výhled na Passo Rolle, Pale di San Martino v mracích, vpravo Cavallazza a část špičatého Colbriconu
Vrcholky hor v mracích, detail z předchozí fotografie

Druhou možností je stihnout ranní spoj projíždějící průsmykem Pellegrino kolem 7:45 hod. ve směru z Falcade do Moeny, vystoupit ještě před Moenou, tedy v Ronchi u dolní stanice lanovky Alpe Lusia, a spolehnout se, že do Passo Pellegrino už určitě nějak dojdete. Parkovat zdarma lze v Passo Pellegrino prakticky kdekoliv.

Není divu, že řada lidí raději preferuje okruhy, na nichž se obejdou bez autobusu. Kdo se chce vyhnout stoupání, může třeba vyjet na Col Margherita a vrátit se do Passo Pellegrino přes Forcella Juribrutto. Cesta trvá asi 5 hodin.

Alpe Lusia, hřeben táhnoucí se nad Passo Pellegrino - lze zvětšit rozkliknutím

Celková vzdálenost mezi horními stanicemi lanovek Le Cune a Col Margherita je minimálně 13 km, kromě Rif.Passo di Lusia, restaurace u horní stanice lanovky Le Cune a malého baru přímo v budově horní stanice lanovky Col Margherita není cestou žádná možnost občerstvení. Svačinu a pitnou vodu je tudíž nutné přibalit si s sebou.

Val di Fassa (vlevo) a Passo Pellegrino(vpravo), Alpe Lusia úplně vpravo

Pro případ nouze jsou k dispozici nepříliš vzhledné přístřešky, tzv.bivaky, zpravidla zděné s plochou střechou nebo dřevěné. Nacházejí se zde: ve Forcella Juribrutto (křižovatka dole v sedle, značky č.626,628 a 629), jižně ve svahu Cima Bocche (Biv.Iellici, zn.628), ve Forcella Bocche (značka 633), u vrcholu Gronton (zn.č.634) a Biv.S.Redolf u Laghi di Lusia (značky č. 633, 634 a 621). Všechny v okruhu asi 4 km, zhruba uprostřed trasy mezi Col Margherita a Le Cune.

Přehled dostupných map

Oblast se nachází na předělu mezi mapovými listy Tabacco a Kompass 1:25 000, celou ji zobrazuje mapa Kompass č.79 (Val di Fiemme, Latemar, Lagorai), bohužel ale jen v měřítku 1:50 000.

Celou hřebenovku v měřítku 1:25 000 najdete v mapě Tabacco č.06 (Val di Fassa e Dolomiti Fassane), chybí ale celý jižní svah směrem k Lago Paneveggio a Bellamonte. 

Nejlepší přehled poskytuje mapa Lagir Alpina č.7 (Dolomiti Agordine e Fassane), na níž nechybí ani Lago Paneveggio, natož Passo di San Pellegrino, a hřeben je zobrazen v celém rozsahu, včetně okolí. Koupit se dá přímo na místě, např. v dolních stanicích lanovek. Trpěliví si ji mohou stáhnout, vytisknout a složit z oskenovaných částí v odkazu v závorce.

Pohled směrem od Col Margherita podél Passo Pelegrino k Cima Bocche

Protože terén je převážně kamenitý, navíc ve vysoké nadmořské výšce, je třeba předpokládat, že putování bude podstatně časově náročnější, než kdybychom tutéž trasu šli dejme tomu do Prčic. K absolvování Alta Via Mariotta z Col Margherita na Cima Bocche je dobré počítat asi se 4 a půl hodinou (včetně prohlídky zákopů), cesta z Cima Bocche k Forcella Lusia po zn.č,633 trvá asi 3 hodiny, 

Výhled na Pale di San Martino

Oblast není ani zdaleka tak navštěvovaná jako třeba sousední Val di Fassa, což může být výhodou. I kdyby jen na skok, určitě stojí za o alespoň nakouknout. Ničím nerušené výhledy od kterékoliv z horních stanic zdejších lanovek jsou pastvou pro oči par excellence.

Tomu, kdo se vydá na důkladnější průzkum, budou odměnou také četné pozůstatky zákopů a kaveren z 1.světové války (trasa č.628 - Col de le Palue, Cima Juribrutta, Cima Bocche a další).

Gentiana Germanica, kvete v srpnu

Výhledy z Col Margherita zde: http://martinamoudra.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=322089

Oblíbeným cílem v Passo di San Pellegrino je stejnojmenné jezero, v němž se zrcadlí vrcholky všech okolních masivů: http://martinamoudra.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=313379

Strhující výhledy nabízí také blízké Passo delle Selle s boudou Bergvagabunden Hütte: http://martinamoudra.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=338665 , kde se nacházejí další zajímavé pozůstatky z 1.světové války.

Cima Bocche - pohled od Costabelly přes Passo Pellegrino

Další tipy na výpravy v okolí zde: http://martinamoudra.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=429386

Autor: Martina Moudrá | pátek 10.2.2017 12:34 | karma článku: 33,64 | přečteno: 1373x
  • Další články autora

Martina Moudrá

Zámek Bílé Poličany (fotoblog)

11.3.2021 v 18:42 | Karma: 16,64

Martina Moudrá

Trosky 10x jinak

1.3.2021 v 17:32 | Karma: 23,43

Martina Moudrá

2 v 1 (fotoblog)

12.12.2018 v 10:14 | Karma: 32,41

Martina Moudrá

Loukami nad Colfoscem (fotoblog)

15.2.2018 v 14:22 | Karma: 33,27

Martina Moudrá

Doteky podzimu (fotoblog)

30.11.2017 v 10:55 | Karma: 33,20

Martina Moudrá

"Všetci kradnú... ako straky...."

27.10.2017 v 12:43 | Karma: 33,97

Martina Moudrá

Lago di Coldai (foto, info)

30.9.2017 v 18:54 | Karma: 33,89
  • Počet článků 173
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2359x
Nejsem ničím zajímavá, ale okolní svět zajímavý je. Objevuji v něm dávno objevené - stejně tak, jako mnozí přede mnou i po mně.

A protože je svět příliš velký na to, aby ho člověk dokázal poznat úplně celý, k důkladnějšímu průzkumu jsem si vybrala oblast známou jako Dolomity.
Co tam zjistím, to předám dál - třeba se informace budou někomu hodit.
Viz PRŮVODCE ČESKÉHO GAUČOVÉHO POVALEČE PO DOLOMITECH

Jelikož se domnívám, že jedna fotografie prozradí víc než spousta slov, najdete v mých článcích více obrázků než textu. 
Používám Panasonic Lumix GH3, GH1 a GH5 (plus sadu objektivů v rozsahu 7mm - 400 mm)


Nepracuji a ani jsem nikdy nepracovala v oboru cestovní ruch. Nemám ani žádné kontakty na jakoukoliv cestovní agenturu.